Splash in Morgins
Splash in Morgins

Splash in Morgins

Evelien Evelien

Het Zwitserse Morgins is een populaire bestemming om de wintersportvakantie door te brengen. In de zomer was er tot op heden nog niet heel veel te beleven. Daar kwam afgelopen zomer verandering in toen een stel jonge Nederlandse ondernemers met een opblaasbare glijbaan heel veel leven in dit dorp bliezen. 

Jonge Nijmegenaren in Zwitsers Alpendorp

Er was eens een groep dappere jonge ondernemers uit Nijmegen. Zij kochten een opblaasbare glijbaan van zo’n 500 meter lang en besloten hier in de stad Nijmegen een prachtig evenement mee te organiseren. Deze editie was een succes en smaakte naar meer. Toen besloten ze om een wat meer avontuurlijke locatie te zoeken en kwamen uit in het Zwitserse Morgins. Morgins is een dorp dat deel uitmaakt van Portes du Soleil. Het is een Zwitsers bergdorp dat in de zomer toch wel wat rustig is. Een perfecte match was geboren.

Samen met een goede vriendin zou ik sowieso op vakantie gaan naar Zwitserland. We verbleven in Grächen, wat iets minder dan 2 uur rijden is van Morgins. De rit er naartoe was eigenlijk al absoluut prachtig. We hadden mooi weer en een heerlijke temperatuur. Het stuk van de snelweg A9 naar Morgins is ook heel mooi, vooral het laatste deel met alle haarspeldbochten.

De glijbaan lag op de helling van de oefenlift Géant. Als je Morgins binnenrijdt dan zie je het eigenlijk al meteen liggen. Aan de overkant van de straat lag een groot parkeerterrein waar je gratis mocht parkeren.

De 500 meter lange glijbaan vanaf de weg gezien
De 500 meter lange glijbaan vanaf de weg gezien

Feiten en kosten

Een ticket kostte 40 CHF. Voor dit geld kon je 3 uur zoveel als je wilde van de glijbaan af. Er waren 3 tijdvakken, van 10-13, 13-16 en van 16-19 uur. Er werden per tijdvak een beperkt aantal tickets verkocht om te voorkomen dat er grote piekdruktes zouden ontstaan. Je moest met een opblaasband de baan af. Deze mocht je zelf meenemen en kon je ook voor 5 CHF kopen. Daarnaast kon je ook voor 5 CHF een duikbril kopen. Als je de duikbril weer inleverde kreeg je dit geld weer terug.

Uitzicht vanaf het ingerichte zitje langs de baan
Uitzicht vanaf het ingerichte zitje langs de baan

 De baan was bijna 500 meter lang met een pittig hoogteverval. Er zijn snelheden van 50 kilometer per uur gemeten! Doordat je zelf naar boven moest lopen was er geen gedrang en verliep alles heel prettig. Boven- en onderaan de baan stonden mensen van de organisatie die met elkaar praatten via walkietalkie om ervoor te zorgen dat er geen botsingen plaatsvonden. Ook was er onderaan de baan gezorgd voor een gezellig ingericht pleintje met eten en drinken, en op ongeveer een derde van de baan was er nog een standje voor drankjes.  

Ikzelf ben niet zo’n daredevil dus ik bewaakte onze spullen en zorgde voor de proviand. De sfeer was overigens opperbest dus ik denk niet dat er gestolen zou worden. Ik heb me overigens kostelijk vermaakt in de zon. Er was namelijk ook een DJ aanwezig die echt heel lekkere muziek draaide, en ook nog eens op een perfect volume zodat je ook nog goed met elkaar kon praten.

Rondreizend door de Alpen

Mijn vriendin en ik hebben achteraf ook nog met de drie jonge ondernemers gepraat over dit alles. We hadden eigenlijk wel verwacht dat er meer Nederlanders waren, maar gelukkig waren er dus ook echt veel Zwitsers en Fransen, maar ook Engelsen en Duitsers. Door hun goede social media campagne hebben ze echt enorme getale mensen bereikt. Verschillende omliggende dorpen zoals Crans-Montana en Morzine hebben ook al direct interesse getoond voor dit evenement. Hopelijk kunnen we de mannen en vrouwen van Splash volgende zomer door heel de Alpen zien!

Auteur

Evelien
Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live
Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee

Reacties