Molltaler gletsjer
Molltaler gletsjer - 4 Oktober 2017

Sneeuwval vanaf donderdag

Ivo Ivo

Ondanks dat het voor de meeste wintersporters nog zeker 2 tot 3 maanden aftellen is, zijn de maanden oktober en november wel uitermate geschikt om als voorpret te dienen. Zeker ook wanneer de eerste herfst sneeuwvlokken gaan vallen. En niet alleen op de topjes van de gletsjers, maar ook wat lager op de berg.

En het ziet er naar uit dat dit het geval gaat zijn voor de komende periode. Vandaag en morgen is het nog droog en zonnig in alle Alpenlanden bij een 0-gradengrens van circa 3500 meter. Maar hier komt verandering in. Vanaf donderdagavond stroomt er een regenfront vanaf de noorden de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen in. Dit gaat gepaard met koel weer. Geen koud weer? Nee, het is nog maar Oktober, dus we praten nog van koel weer

GFS kaart - 850 Hpa. Zaterdag 7 oktober 06Z
GFS kaart - 850 Hpa. Zaterdag 7 oktober 06Z

Hoe koud wordt het dan?

Ten opzichte van de afgelopen dagen wordt het flink kouder. De 0-gradengrens daalt in de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 oktober van 3500 meter naar circa 2400 meter om vrijdag overdag op ongeveer 1600 meter te blijven steken. Dit geldt voor de Zwitserse Alpen. De Oostenrijkse Alpen doen er nog een klein schepje bovenop waarbij de 0-gradengrens plaatselijk op slechts 1200 meter ligt.

De hoeveelheid sneeuw

Zoals gezegd komt deze stroom van koude lucht tegelijk met een neerslagfront die praktisch van donderdagavond tot maandagmiddag aanwezig is aan de Noord kant van de Alpen. Italië en Frankrijk worden grotendeels 'gespaard' van neerslag. De meeste neerslag zal onder de 1700 meter vallen in de vorm van regen en daarboven dus vanzelfsprekend in de vorm van sneeuw. Vooral de regio rond Flumserberg in Zwitserland en Sölden, Sankt Anton en Ischgl in Oostenrijk mogen ongeveer 30 cm verse sneeuw verwachten. In deze dorpen zal het er om hangen of het dorp zelf ook wit wordt of dat het gras groen zal blijven.

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties