Les Menuires. 6 december 2018
Les Menuires. 6 december 2018

Sneeuw is onderweg naar de Alpen

Ivo Ivo

Je moet het nog heel even volhouden. Er komt nog 1 warm etmaal aan, maar daarna is de Alpen helemaal klaar met de warmte en ontvangt zij (wij vinden de Alpen een 'zij') de snowdump met open armen!

Overigens zijn er al grote delen van de Alpen die ook in de afgelopen dagen een goede hoeveelheid sneeuw heb gehad. Zo sneeuwt het in de Franse alpen al een poosje flink door en hebben skigebieden als Les Trois Vallees al zeker 30 cm verse sneeuw om hun oren gehad op 5 en 6 december.

Maar de meeste ogen zijn toch op Oostenrijk gericht. En dan met name op de dorpen die wat lager gelegen zijn. Zo hebben bekende en geliefde dorpen als Brixen im Thale, Saalbach, Ellmau slechts treurige witte strepen door het landschap. Pas vanaf 1300 meter is er wat verse sneeuw gevallen en dat maakt voor het oog heel veel uit. Zie hieronder de live beelden van Saalbach-Hinterglemm op 1050 meter en van Schöneben, net over de grens in Italië, op 1300 meter.

6 december 2018: Saalbach-Hinterglemm
6 december 2018: Saalbach-Hinterglemm
Schöneben - Italië
6 december: Schöneben - Italië

Maar dit alles lijkt voorbij. Want de snowdump die eigenlijk al een week wordt verwacht is dan nu echt aanstaande. Nog één etmaal geduld en het witte goud komt een paar dagen lang met bakken uit de hemel in alle Alpenlanden.

Vrijdag 7 december

Vrijdag 7 december verloopt nog erg warm, té warm. Maar eigenlijk maakt dat weinig meer uit. De meeste skigebieden hebben al hun pijlen gericht op 8 december. Zoals de weerkaarten al bijna een week lang aankondigen verdrijft een breed koufront de warmte naar het zuiden toe. Het wordt niet zo koud als lang werd verwacht, maar met een 0-gradengrens rond de 700 meter en zeer hevige sneeuwval, zullen er bijzonder weinig plaatsen in de Alpen zijn die niet onder een dik pak sneeuw verdwijnen.

Voorspelling: 7 december 2018
Voorspelling: 7 december 2018

Wanneer gaat het sneeuwen

Zoals gezegd sneeuwt het vanaf vandaag al op de meeste plaatsen boven de 1300 á 1400 meter. Zeker vandaag en zaterdag valt er gemiddeld zo'n 10 cm verse sneeuw. Maar waar we echt op zitten te wachten is de dump. Deze lijkt op dit moment van start te gaan op zondagochtend. En duurt zeer waarschijnlijk tot en met de woensdagochtend. Dat houdt in dat het nagenoeg 70 uur aaneengesloten gaat sneeuwen tot in de dalen. En niet zo'n beetje ook.

Hoeveel sneeuw valt er precies

Zoals altijd varieert dat nog al per hoogte van het gebied en per regio. De meeste sneeuw lijkt te gaan vallen in Zwitserland en de regio Vorarlberg. Nagenoeg alle skigebieden in Wallis en Graubünden krijgen meer dan 140 cm sneeuw voor hun kiezen, Waarvan je in de dalen ongeveer van de helft uit mag gaan. Maar vanwege de breedte van het neerslagfront, blijft er geen plek in de Alpen gespaard. Ook de Oostenrijkse skigebieden als Serfaus, Sankt Anton, Sölden en als vreemde eind in de bijt, Hochkönig, mogen zeker 80 cm verse sneeuw verwelkomen gedurende 3 dagen.

Weersvoorspelling: 13 december 2018
Weersvoorspelling: 13 december 2018

Italië blijft deze dump het meest buiten schot. Het gaat ook zeker hier sneeuwen, maar veel minder intensief. De skigebieden aan de noordzijde doen bijna net zo goed mee als de Oostenrijkse en Zwitserse skigebieden, maar de Italiaanse skigebieden die wat 'verderop' liggen zullen het moeten doen met circa 25 verse sneeuw.

In de lager gelegen Oostenrijkse gebieden als SkiWelt, Saalbach, Flachau, Kitzski valt naar alle waarschijnlijkheid circa 65 cm sneeuw op de toppen en 40 cm in de dalen. Waardoor de eerste dump van het seizoen nog voor de 2de helft van december een feit is! Jippiejayee !!!

Bron: snow-forecast
Bron: snow-forecast

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties