Stubai, 15 maart 2018
Stubai, 15 maart 2018

Sneeuw en kou in maart

Wintersport Live Wintersport Live

Een laatste hick-up van dit seizoen? Zaterdag begint een periode met regelmatige sneeuwval en lage temperaturen in de Alpen voor een vrij lange periode. Een ideaal moment dus om nog richting de Alpen te gaan voor een korte of langere wintersportvakantie.

De afgelopen jaren was de maand maart een prima maand voor een wintersportvakantie en ook dit jaar lijkt, vooral de 2de helft van de maand, wederom uitermate geschikt om naar de Alpen te vertrekken voor een skitrip.

Een groot voordeel ten opzichte van de voorgaande jaren is dat de hoeveelheid sneeuw door de afgelopen maanden sowieso al een stuk meer is dan de afgelopen winters. Neem daar de voorspellingen voor de komende 2 weken bij en je hebt nagenoeg uitmuntende omstandigheden.

Mayrhofen, Zillertal - 15 maart 2018
Mayrhofen, Zillertal - 15 maart 2018

De komende dagen:

De komende dagen verlopen over het algemeen grauw en grijs in alle Alpenlanden. Met een 0-gradengrens die schommelt tussen de 1200 en 1600 meter valt de neerslag in de meeste skigebieden in de vorm van sneeuw. Alleen de dalen die lager liggen dan 1200 meter kunnen een spat regen verwachten, wat niet vreemd is voor de maand maart. Dit beeld blijft ongewijzigd tot en met vrijdagnacht.

Vanaf zaterdag:

Vanaf zaterdag daalt de 0-gradengrens verder en blijft het gehele weekend steken op ongeveer 1200 meter overdag en 800 meter in de nacht. Aangezien er onophoudelijk neerslag blijft vallen in alle Alpenlanden houdt dit in dat ook de lager gelegen dalen zullen worden omgetoverd tot wederom een zeer winterslandschap

De grootste hoeveelheden sneeuw vallen in de zuidelijke delen van de Franse Alpen. Savoie en Haute Savoie kunnen 80 cm verse sneeuw verwachten boven de 2000 meter. De overige Alpenlanden zullen het moeten doen met circa 30 cm verse sneeuw in het weekend boven de 1600 meter. Onder de 1600 meter wordt er circa 10 tot 15 cm sneeuw verwacht.

Na het weekend:

Alsof het allemaal nog niet genoeg is wordt het na maandag nog een flink stukje kouder. De maand januari zou er trots van worden. Op maandag daalt de 0-graden verder naar 700 meter om op dinsdag en woensdag zelfs verder te dalen naar 300 meter. Dit blijft gepaard gaat met neerslag. De neerslag die concentreert zich na het weekend vooral op de Zwitserse,- en Oostenrijkse Alpen. Dit weertype blijft aanwezig tot en met woensdag.... ook daarna lijkt de kou blijvend. Maar wat er precies gebeurt, blijft nog even een raadsel.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties