Sölden - Gigijoch
Sölden - Gigijoch, 30 januari 2018

Kou en sneeuw zijn onderweg

Wintersport Live Wintersport Live

Dit seizoen wisselen kou,- en warmteperiodes zich in hoog tempo af. Waar je in de vorige jaren vooral langere periodes van een koud of warm weertype zag, daar zien we dit jaar vooral dat geen front zich lang staande weet te houden. Na een periode van wat warmer weer is nu de kou weer aan de beurt.

En dat is maar goed ook. Want ondanks dat het in het voorseizoen zeer veel heeft gesneeuwd, worden de meeste Oostenrijkse dalen met de dag een beetje groener. Dat komt omdat de laatste neerslagperiodes veelal in de vorm van regen was onder de 1000 meter. Alles boven de 1000 meter ligt er ondanks de recente warme dagen nog zeer prima bij.

Aangezien de meeste Franse en Zwitserse dorpen in de skigebieden boven de 1000 meter ligt, houdt dit in dat het hier overal nog winterwonderland is. Mede ook omdat deze 2 landen de grootste snowdumps hebben ontvangen van dit seizoen.

De wintersportomstandigheden zijn nagenoeg overal perfect... ondanks sommige groene dalen op de zuidelijk gelegen hellingen van de Oostenrijkse skigebieden. Vaak geeft alleen het laatste stukje van de dalafdalingen een minder winters gevoel. Maar 'boven' is er geen vuiltje aan de lucht.

Marendalm - Hochzillertal, 1600 meter
Marendalm - Hochzillertal, 1600 meter

Komende 2 dagen

Op het menu staat: zon!

De komende 2 dagen blijven onveranderd warm. Met een 0-gradengrens rond de 2200 meter wordt het in de laagste Oostenrijkse dalen circa 7 graden boven 0. Denk hierbij aan dorpen als Ellmau, Kirchberg, Maria Alm, Mayrhofen en Niederau. Voor de hoger gelegen dorpen als Lech, Gargellen, Sankt Anton, Königsleiten komt het kwik maar net boven 0 en blijft het relatief koel.

In Zwitserland en Frankrijk ligt de 0-gradengrens de komende dagen nog iets hoger. Op circa 2500 meter. Dit houdt voor de grote skigebieden in dat alleen op de toppen lichtelijk vriest. De dalen zijn hier ook overwegend zonnig, maar met de hoeveelheden sneeuw die hier gevallen is de afgelopen maand, zul je van gebrek aan sneeuw weinig merken.

Vanaf donderdag

Na donderdag wordt het een ander verhaal. Of we het een echte dump mogen noemen valt over te discussiëren, maar dat er veel sneeuw gaat vallen is zeker. En eindelijk weer eens met koude temperaturen. Zonder uitzondering komen alle Alpenlanden aan bod. En bij een 0-gradengrens van circa 350 meter lijkt het erop dat alle dalen ook weer worden omgetoverd in een wit landschap. Ook de eerder genoemde laag gelegen dalen.

Zaterdag 3 februari lijkt de uitzondering te gaan worden in de komende week. De temperatuur stijgt deze dag iets. Bij een 0-gradengrens op circa 1200 meter laat de zon zich nu en dan zien. Om vervolgens weer net zo hard te verdwijnen om plaats te maken voor sneeuwbuien.

Hoeveelheid sneeuw

Hoeveel er exact gaat vallen valt nog niet te voorspellen, maar de verdeling voor de verschillende Alpenlanden lijkt goed in balans. Dat het een langere periode van neerslag wordt lijkt wel duidelijk. Zoals de weerkaarten het op dit moment voorschotelen lijkt het vanaf donderdag 1 februari t/m donderdag 6 februari nagenoeg onophoudelijk te gaan sneeuwen.

We zullen zien....

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties