Dalaas, Sonnenkopf - 20 februari 2018
Dalaas, Sonnenkopf - 20 februari 2018

Koud, zeer koud of extreem koud?

Wintersport Live Wintersport Live

Wij roepen het al een paar dagen en het zal je dan ook niet zijn ontgaan in de media. Het wordt koud! Maar hoe koud wordt het dan precies. De weerkaarten zijn het nog niet helemaal eens. Maar de opties zijn. Erg koud, zeer koud of extreem koud!

En niet alleen in de Alpen krijgen we maken met lage temperaturen, ook de rest van Europa is in de greep van de zogenaamde 'russische beer'. Een weer fenomeen dat zo nu en dan eens van zich laat horen en de regel zorgt voor zeer lage temperaturen in heel Europa. We durven de voorspelling wel aan... haal de schaatsen maar uit het vet.

De Russische beer
De Russische beer

Wat betekent dit voor de wintersport?

Als eerste betekent dit dat je veel goede en warme kleding mee moet nemen. Thermokleding is een must voor dit weer type. Ga liever met te veel kleding aan richting de piste dan met te weinig. En denk goed na over wat voor kleding je aandoet en herbeoordeel zelf nog even de kwaliteit van je kleding. Want de 2 weken dit er nu aan gaan komen zijn vrij exceptioneel. Zeker wanneer je gaat skiën in de hoger gelegen ski

Maar hoe koud wordt het nu echt?

Vooral Oostenrijk en Zwitserland krijgen te maken met de grootste kou. Het front komt via het Noordoosten Europa binnen geschoven blijft hangen in centraal Europa. Dat houdt in dat vooral Duitsland en Oostenrijk met de extreme te maken krijgen en Zwitserland en Frankrijk op het randje van het koufront blijven hangen. Begrijp ons niet verkeerd, ook in Italiaanse, Franse en Zwitser Alpen wordt het koud, maar net iets minder koud dan in de Oostenrijkse Alpen.

De temperaturen liggen op 1500 meter de komende week rond de -15 graden. In de Zwitserse en Franse Alpen is dat circa -8 graden op 1500 meter. Dat houdt in dat temperaturen op de hoogste toppen van bijvoorbeeld Kaprun, Sölden, Serfaus temperaturen van -25 graden mogen verwachten.

Deze temperaturen gelden ook voor de aller hoogste skigebieden van Frankrijk en Zwitserland, zoals Zermatt, Chamonix en Val Thorens. Maar over het algemeen is het in de Franse en Zwitserse Alpen een graad of 6 a 7 warmer dan zijn Oostenrijkse collega skigebieden.

Saalbach, 20 februari 2018
Saalbach, 20 februari 2018

En sneeuw?

Er lijkt geen grote snowdump aan te komen. Sneeuw gaat er wel vallen... maar niet in hele grote getale. De eerste helft van de week lijkt vooral het Oosten van Oostenrijk aan de beurt te zijn. De provincies Karinthië, Stiermarken en een groot deel van het SalzburgLand.

De 2de helft daarentegen is vooral Frankrijk, Italië en Zwitserland aan de beurt.

Over het algemeen zal er de komende week gemiddeld zo'n 25 cm verse sneeuw vallen. En dan met name in de 2de helft van komende week.

Auteur

Wintersport Live
Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen.

Reacties