Saalfelden - Salzburgerland. 2 december 2018
Saalfelden - Salzburgerland. 2 december 2018

Eerst warm, daarna koud

Ivo Ivo

Het lijkt er dan toch echt steeds meer op dat de winter in de Alpen volgend weekend toeslaat. En dat is niets te vroeg, met de opkomende warmte van de komende dagen beginnen de meeste skigebieden weer van voor af aan.

De afgelopen dagen verliepen té warm in de Alpen. Bij een 0-gradengrans van circa 1800 meter is de meeste sneeuw in de populaire en laag gelegen skigebieden onder de 1500 meter al weer nagenoeg verdwenen. Met uitzondering van de pistes waar de sneeuwval en vooral de sneeuwkanonnen flink hun best hebben gedaan op de momenten dat het ('s nachts) vroor.

Maar het einde van de warmte lijkt in zicht

Het vervelende is alleen dat dit nog wel even duurt. De weermodellen fluctueren nogal, maar 8 december lijkt het kantelpunt te gaan worden. Waar het een paar dagen geleden nog leek pas vanaf 10 december kouder te gaan worden in Centraal-Europa, hebben we 'voorspellings-technisch' alvast weer 2 dagen gewonnen.

8 december 2018
Voorspelling: 8 december 2018

Helaas houdt dit dus zoals eerder genoemd in dat de komende 'midweek' nog veel te warm gaat verlopen met in alle Alpenlanden temperaturen tot 6 graden op 1500 meter en 3 graden op 2000 meter. Voor de meeste skigebieden is dit heel slecht nieuws. Zeker voor de Oostenrijkse gebieden die vaak tussen de 800 en 2200 gesitueerd zijn. Dit houdt in dat het beetje sneeuw wat er ligt, waarschijnlijk het einde van de week niet haalt, aangezien ook de nachten te warm zullen zijn om de sneeuwkanonnen hun werk te kunnen laten doen.

Waar is het de komende week wel goed?

Dat mag duidelijk zijn: alle gebieden die een groot deel van hun pistes hebben liggen boven de 1800 meter hebben van de komende week weinig te vrezen. Nu en dan een spatje regen in de dalen, maar over het algemeen verse sneeuw boven de 2100 meter en in deze gebieden ligt door de frequente sneeuwval van de afgelopen 3 weken al een mooie onderlaag. Denk hierbij aan skigebieden als , Sölden, Jungfrau Region, Kühtai, Saas-Fee, Val ThorensSulden en natuurlijk de gletsjergebieden als Kitzsteinhorn, Hintertux en Pitztal.

Val Thorens op 2540 meter
2 december 2018: Val Thorens op 2540 meter

8 tot en met 12 december

Daar moet het dan allemaal in gaan gebeuren. Vanaf 8 december tot en met in ieder geval 12 december lijkt er een definitieve koufront boven Centraal-Europa te gaan 'hangen'. En dit lijkt de redding voor de wintersporters die de 2de helft van december naar de minder hoog gelegen skigebieden vertrekken. De kou die op dit moment verwacht wordt is sterk genoeg om het ook in de laagste dalen (rond de 600 meter) te laten vriezen. En dat is goed nieuws. En er is meer goed nieuws; als de weerkaarten gelijk gaan krijgen dan is dit koufront voorlopig niet weg te krijgen en is de kans groot dat er een volle week vriestemperaturen aanwezig zijn met regelmatige sneeuwval.

Weersvoorspelling: 12 december 2018
Weersvoorspelling 12 december 2018

Het is een droomscenario die werkelijkheid kan gaan worden. Als het aan ons ligt in ieder geval wel. En als het aan de weerkaarten ligt ook. Maar... niets is zo veranderlijk als het weer. Zeker niet met dergelijke lange termijnvoorspellingen. Maar goed, "hoop doet de domme in vreugde leven". In dit geval scharen wij ons dan graag onder de domme en duimen wij dat de weerkaarten het bij het rechte eind hebben.

Later in de week volgt een nieuwe update, waarbij we als de kou daadwerkelijk doorzet, een voorspelling doen van de sneeuwverwachting per Alpenland.

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties