Mayrhofen 28 februari 2019
Mayrhofen 28 februari 2019

Vanaf vrijdag aanzienlijk kouder

Ivo Ivo

Vanaf aanstaande vrijdag wordt het aanzienlijk kouder in de Alpen. Dat kan ook bijna niet anders, want de afgelopen 2 weken werd warmterecord na record verbroken. Waar we vorig jaar nog te maken hadden met temperaturen van -20 graden daar werden de afgelopen week temperaturen van +20 graden gehaald.

Vooral in de Zwitserse Alpen en de Franse Alpen was het erg warm. Temperaturen van +24 graden hoorde wij uit de dalen rond Les Quatre Vallées in Zwitserland. In de Oostenrijkse dalen was het rond de 800 meter geregeld 16 graden boven 0.

Vroeg de piste op was dan ook de remedie. Na 12.00 uur werd de sneeuw snel pap en kregen wij berichten van wintersporters die letterlijk door de plassen met sneeuw skiede. Desondanks kon er overal goed geskied worden. Dit alles is uiteraard te danken aan de enorme hoeveelheid sneeuw die aan het begin van het seizoen is gevallen.

Maar het is bijna afgelopen met de tropische temperaturen. Koudere lucht is in aantocht.

Vrijdag 1 maart 2019

Morgen zien we een ander weertype. De zon verdwijnt en de wolken komen. Daarmee stroomt ook 'frisser' weer de Alpen binnen. Want echt koud wordt het niet meer. Maar wel een heel stuk frisser. En dat is voor de maand maart zeer welkom. In alle Alpenlanden ligt de 0-gradengrens morgen en overmorgen rond de 1500 meter. Dit houdt in dat het in de dalen op 800 meter circa 4 graden boven 0 is en op 2000 meter rond de -2 graden.

Weerkaart 2 maart 2019
Weerkaart 2 maart 2019

En er is meer goed nieuws.... niet alleen de temperaturen gaan omlaag, er wordt ook voor het eerst sinds langs tijd weer neerslag verwacht. Op vrijdag en zaterdag beperkt de neerslag zich tot de noordelijke kant van de Alpen. Aangezien de 0-gradengrens op deze dagen rond de 1600 meter ligt, kun je er vanuit gaan dat de neerslag onder de 1400 meter zal vallen in regen. De meeste sneeuw valt dit weekend rond de skigebieden van Laax in Zwitserland en Sankt Anton in Oostenrijk. In Frankrijk valt de meeste sneeuw rond de skigebieden in de omgeving van Chamonix.

Op zondag 3 maart krijgt de Alpen wederom te maken met een zonnige dag én met hoge temperaturen. Maar ditmaal is het van korte duur.

Vanaf maandag 4 maart

Als de weerkaarten het bij het rechte eind hebben wordt het vanaf maandag 4 maart enkele dagen zeer winters met neerslag in de vorm van sneeuw in alle Alpenlanden tot een hoogte van 1000 meter. Onder de 1000 meter valt de neerslag in de vorm van regen. Dit is voor de laatste paar weken van het seizoen zeer goed nieuws. Want ondanks dat er in de meeste skigebieden nog voldoende sneeuw ligt, met name op de pistes, is de sneeuwlaag van 40 cm die verwacht wordt op maandag en dinsdag meer dan welkom.

Fieberbrunn 28 februari 2019
Fieberbrunn 28 februari 2019

Auteur

Ivo
Ivo

Oprichter en mede eigenaar van Wintersport Live :) Wintersport is mijn passie... en dan blijft het niet alleen bij skiën. Het totale sfeertje in de bergen is mijn verslaving! It's a way of life!
Favoriete bestemmingen: SkiWelt, Flachau, Saalbach-Hinterglemm

Reacties