10 extreme afdalingen

10 extreme afdalingen
10 extreme afdalingen - Harakiri Mayrhofen © Mayrhofner Bergbahnen

10 extreme afdalingen in de Alpen De Harakiri in Mayrhofen of de legendarische Streif in Kitzbühel: het zijn de pistes waaraan iedereen denkt als het gaat om de steilste pistes in de Alpen. Maar dat zijn niet de enige extreme afdalingen die je alleen als professional kunt bedwingen.

In dit artikel stellen wij 10 extreme afdalingen aan je voor. Ben jij een echte daredevil? Hoeveel van deze afdalingen kan jij al van je lijstje afstrepen?

Streif in Kitzbühel - ® Michael Werlberger
Streif in Kitzbühel - ® Michael Werlberger

Manni-Pranger in Steinach am Brenner

Deze wereldkampioenpiste in het Wipptal is in Oostenrijk de steilste piste die nog door de pistevoertuigen kan worden geprepareerd. De hellingsgraad bedraagt maar liefst 102 procent (46 graden). De verschrikkelijke piste is vernoemd naar “Manni” Pranger, die in 2009 in Oostenrijk wereldkampioen op het onderdeel slalom werd. De piste is een hele kluif, zelfs voor de waaghalzen.

Diabolo in Golm

Het begin van deze piste in de buurt van bergstation Golmerjoch is het moeilijkst, omdat de eerste meters zeer steil zijn. De rest van de piste is echter redelijk goed te doen, als je tenminste een goede skiër bent. Met een hellingsgraad van 70% is dit één van de steilste en moeilijkste pistes in de Alpen.

Black Mamba op de Kitzsteinhorn

Deze zwarte piste kent een hellingsgraad van 63 procent. Over een afstand van 1 km moeten 290 hoogtemeters worden overbrugd. De piste ligt in het skigebied Kitzsteinhorn en begint bij het dalstation van de Kristallbahn. Na zeer steile hellingen eindig je onder op de Langwiedboden.

La Grave bij Les 2 Alpes

Vanuit La Grave kom je met de gondelbaan via 2 secties bij de hellingen boven het dorpje La Grave (1.450 m). Een sleeplift brengt je naar het hoogste punt in dit gebied, dat dankzij de smalle rotsspleten, ook wel Couloirs genoemd, zeer populair is. Let wel: je mag hier over de steile berghellingen van bijna 3.600 m hoog enkel skiën onder begeleiding van een gids.

Lauberhorn in Wengen

Ook het Berner Oberland in Zwitserland kent een eigen extreme piste, namelijk de Lauberhorn-afdaling. Met prachtig uitzicht op de Jungfrau, Eiger en Mönch daal je af over 4,5 km. Dit is tevens de langste afdaling in de Alpin-Ski wereldkampioenschappen.

Lange Zug in Lech-Zürs op de Arlberg

Het begin van de afdaling Lange Zug is erg moeilijk. Beginners hebben hier op de Rüfikopf niets te zoeken, want de hellingsgraad van 142 procent (een helling van 55 graden) is zelfs voor professionals al enorm uitdagend. De skiroute is 4,7 km lang, wordt geprepareerd en loopt uiteindelijk naar Lech in het dal.

Langer Zug in Lech © Lech Zürs Tourismus - Josef Mallaun
Langer Zug in Lech © Lech Zürs Tourismus - Josef Mallaun

Direttissima in Serfaus-Fiss-Ladis

Deze afdaling is nog een geheime tip en heeft een lengte van 1,5 km. Toch is de afdaling dankzij de hellingsgraad van 70 procent zeer moeilijk. De route loopt vanaf de Almbahn naar het middelstation van de Schönjochbahn. Op de Katschberg kan nog een andere Direttisima worden bedwongen. Een Direttisima is een piste die vrijwel loodrecht naar beneden loopt. De indrukwekkende afdaling loopt vanuit Aineck met een lengte van 2,5 km naar beneden.

Gamsleiten 2 in Obertauern

In het Salzburger land ligt de afdaling Gamsleiten 2. Dit is één van de steilste buckelpistes van Europa. Vanwege het bovenste gedeelte dat vaak bevroren is, is deze afdaling met een hellingsgraad van 100% bijzonder uitdagend.

Pala di Santa in het Fleimstal

In het skigebied Val di Fiemme/Obereggen ligt op de Zanggen (in het Italiaans: Pala di Santa) op een hoogte van 2.492 meter de donkerzwarte piste Pala di Santa. Deze heeft een indrukwekkende hellingsgraad van 58 procent en is net zoals de Gamsleiten 2 vanwege het bevroren bovenste gedeelte bijzonder gevaarlijk.

Zwitserse wand in Portes du Soleil

In het skigebied Portes du Soleil ligt de zwarte Piste Chavanette tussen Champéry in Zwitserland en Avoriaz in Frankrijk. Deze extreme piste is 1 km lang en loopt in het oosten van het skigebied Champéry naar beneden. De helling ligt vol hobbels omdat deze niet wordt geprepareerd. Daarom is de piste, die eerbiedig ook wel Mur Suisse (Zwitserse muur) wordt genoemd, vooral technisch gezien een enorme uitdaging.

Ze zeggen dat naar beneden altijd wel lukt. Maar deze pistes moet je echt bedwingen, je kunt ze niet zomaar skiën.

Bezoek www.wintertrex.nl om naar een passend aanbod voor je volgende skivakantie te kijken.

Auteur: Wintersport Live

Wintersport Live Redactie - Nieuws vanuit de dalen en vanaf de bergen