Kaiserschmarrn, Gröstl en Schnitzel

Kaiserschmarrn
Heerlijke Kaiserschmarrn doen wij een moord voor! © Wintersport Live

De winter komt er weer aan! Krijg jij al trek bij het horen van Kaiserschmarrn, Gröstl en Schnitzel? Wij wel. Vaak hoef je helemaal niet te wachten tot je weer naar de bergen mag, want thuis kun je deze gerechten ook prima bereiden. Lees over de heerlijkste Oostenrijkse gerechten en check hieronder het recept voor Kaiserschmarrn.

De Tiroler keuken kenmerkt zich, zoals veel andere keukens uit bergstreken, door zetmeelrijke, goed vullende, stevige gerechten. Denk hierbij aan ingrediënten zoals bloem, aardappel en pasta. Je vindt hier dan ook een aantal gerechten die je alleen in tijdens je Oostenrijkse skilunch eet.Denk hierbij aan de welbekende en zeer geliefde Kaiserschmarrn, maar ook allerlei soorten Knödel en natuurlijk de Wiener Schnitzel!

Kaiserschmarrn

Ik denk, dat iedereen die ooit in Tirol, of ook in een ander deel van Oostenrijk op vakantie is geweest, wel eens Kaiserschmarrn gegeten heeft. Het lijkt een beetje op een soort stukjes van een dikke pannenkoek, bestrooid met poedersuiker en vaak geserveerd met pruimenjam of compote. Vaak zitten er ook nog rozijnen door het beslag heen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe is dit gerecht nou ontstaan? Daar zijn een aantal verhalen over. Echter zijn deze niet met 100% zekerheid, maar leuk zijn ze wel. Vroeger hoorde Oostenrijk samen met Hongarije tot het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije, en in een bepaalde periode was de bekende keizer Franz-Joseph aan de macht, hij was getrouwd met keizerin Sisi. (ja, die van die mooie jurken en die films die elk jaar met kerst uitgezonden worden). Volgens de overlevering was dit gerecht gemaakt voor Sisi, die graag zachte gerechten at. Maar ze vond het te vet en gaf het aan haar man, Franz-Joseph. Het werd hem geserveerd als ‘Kaserschmarrn’, wat een oud streekgerecht was, maar hij verstond Kaiserschmarrn.

Een andere optie is dat het niks met de keizerlijke familie te maken heeft, maar dat het de naam gekregen heeft omdat het een luxe gerecht was. Er wordt een beslag gemaakt van ei, melk en bloem en daarna worden er stijf geslagen eiwitten doorheen geroerd. Zo krijg je een enorm luchtig beslag. Daarna wordt het gebakken en uiteindelijk in kleine stukjes gesneden. Men serveert dit met poedersuiker en wat pruimenjam en soms ook wat slagroom. Oorspronkelijk is dit een nagerecht maar vaak wordt het nu ook gewoon als lunchgerecht geserveerd.

Gröstl

Een andere pistefavoriet is natuurlijk de Tiroler Gröstl. Je kunt dit vergelijken met de Zwitserse rösti. Het is een aardappel gerecht dat vroeger ontstaan is van restjes. Volgens de overlevering is het ontstaan doordat hotels en restaurants vaak teveel eten maakten. De restjes werden bij elkaar gedaan en opgebakken en aan het personeel gegeven. Elk restaurant in Oostenrijk heeft zijn eigen recept voor Gröstl, maar er zijn een paar dingen essentieel. Namelijk de aardappel, ui, spek en een opgebakken eitje.

In veel restaurants langs de pistes wordt Gröstl in een grote gietijzeren pan gemaakt. Het voordeel van dit gerecht is, dat je het niet à la minute hoeft te serveren. Op een laag vuur en af en toe roeren kan je dit gerecht gedurende een uur of twee uitserveren. Het is lekker, voedzaam en dus erg makkelijk. Héérlijk eten om weer op krachten te komen. Het geeft je erg veel energie.

Gröstl is zeker geen straf!
Gröstl is zeker geen straf. © Wintersport Live

Schnitzel

Je hebt ze in allerlei soorten en maten, en uit allerlei windstreken afkomstig. De Wiener Schnitzel komt, zoals de naam het al zegt, uit Wenen. Toch is het in de wintersportgebieden een grote favoriet. Sommige restaurants staan bekend om hun enorme Schnitzels, vaak geserveerd met friet, en bij voorkeur met een groot glas koud bier! Oorspronkelijk wordt zo’n schnitzel gemaakt van een mager stuk kalfsvlees, deze wordt platgeslagen om het dun en mals te maken waarna deze met ei en paneermeel bedekt wordt. Vervolgens wordt de schnitzel kort gebakken in een flinke laag olie of reuzel en geserveerd met een partje citroen en aardappel garnituur.

Recept voor Kaiserschmarrn

Ingrediënten:
- 50 gram rozijnen
- 3 eetlepels ml rum (optioneel)
- 4 eieren, gescheiden
- 30 gram suiker
- 375 milliliter melk
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 125 gram bloem
- 40 gram boter
- snufje zout
- poedersuiker om te garneren
- pruimenjam of compote

  • Week de rozijnen of in warm water óf in de rum, doe dit ongeveer een klein uurtje van te voren.
  • Maak een beslag van de eidooiers, suiker, melk, bloem en het snufje zout.
  • Klop de eiwitten stijf. Doe dit bij voorkeur in een stenen of RVS kom en zorg dat deze 100% vetvrij is. Dit kun je doen door de kom te spoelen met citroensap of azijn. Daarna wel goed afdrogen.
  • Vouw heel voorzichtig de eiwitten door het beslag heen.
  • Giet de geweekte rozijnen af, en vouw deze heel voorzichtig door het beslag heen.
  • Verhit een koekenpan met een beetje boter. Olie kan ook maar boter is veel lekkerder. Vul de pan met een grote lepel beslag en smeer dit een beetje uit zodat er overal evenveel beslag zit.
  • Laat dit op laag vuur rustig bakken. Als de onderkant goudbruin is en de bovenkant wat droog, draai je de pannenkoek om.
  • Dan laat je de pannenkoek ongeveer een minuutje bakken en maak je er met een spatel allemaal kleine stukjes van.
  • Als alles goudbruin gebakken is, kan het uit de pan op het bord. Bestuif de stukjes pannenkoek met poedersuiker en serveer met pruimenjam.
  • Als je niet van pruimenjam houdt kun je natuurlijk altijd een ander soort jam nemen.

Eet smakelijk. Groetjes, Evelien.

Auteur: Evelien

Ik ben geregeld in de bergen te vinden. De skigebieden rond Zermatt en Saas-fee kom ik al van jongs af aan. Schrijven en bloggen over wintersport doe ik al sinds de start van Wintersport Live. Favoriete bestemmingen: Zermatt, Grächen, Saas-Fee